Social media en video (1/3)

Ik krijg van mensen vaak te horen dat ze een filmpje willen voor op hun Facebook- of Linkedinpagina, maar dat het duur is om een cameraploeg in te huren voor een video die eigenlijk maar enkele uren nuttig is en na een dag al diep verborgen zit in de tijdslijn van je volgers. Daarom lijkt het hen handiger en goedkoper om een leuke foto te posten, ook al blijkt video een grotere interactiviteit te genereren. En is dat niet wat bedrijven willen op het internet: interactie met hun klanten?

Ik ga niet ontkennen dat professionele video vaak meer geld kost dan de return die je haalt uit zo'n video op de social media. Maar er zijn simpele oplossingen om toch voor video te kiezen op een budgetvriendelijke manier. Ik ga de komende dagen enkele tips geven om snel en redelijk goedkoop videoposts te filmen. Vandaag het eerste waarop je kan besparen: de cameraman.

Een goede cameraman is goud waard. Mooie beelden draaien, een verhaal helder vertellen in de juiste shots en emoties opwekken, dat zijn zaken die een goede cameraman allemaal voor jou kan doen. En er zijn in België heel veel goede cameramannen, bij de beste van de wereld. (Zoek bv. Nicolas Karakatsanis maar eens op, daar ben ik grote fan van :-)) Maar niet elk social media filmpje heeft een topcameraman nodig. Iedereen kan filmen en iedereen heeft tegenwoordig een camera in zijn smartphone die zelfs in HD kan opnemen. Voor een korte video kan je dus perfect zelf aan de slag.

Er zijn wel enkele zaken waarop je moet letten:

- Film altijd met je gsm of tablet horizontaal. Ooit al eens televisie gekeken op een scherm dat hoger is dan dat het breed is? Nee toch!? Zeker voor zakelijke video's is het veel professioneler om horizontaal te filmen. Het geeft je de mogelijkheid om computer of tv-schermen volledig te gebruiken, zodat je geen zwarte balken rechts en links hebt in beeld. Die simpele ingreep zorgt ervoor dat je ook mooiere kaders kan maken, niemand ziet graag iemand zijn voeten of buik. Bij een horizontaal kader is er ruimte naast de persoon die in de camera praat om een logo of de werkvloer te tonen in de achtergrond.

- Probeer je camera (gsm, tablet, GoPro, ...) ergens stabiel te zetten. Je hebt geen statief nodig, maar als je iets filmt, steun dan op een tafel of houdt je ellebogen goed tegen je lichaam. Dit zorgt voor stabielere beelden en een beter eindresultaat. Het ziet er professioneler uit, je kijkers worden niet misselijk en je klank zal stukken beter zijn. (Maar daarover later meer)

- De laatste tip. Denk na over wat je gaat filmen. Als je iets in één shot wil opnemen, zorg dan dat je weet wat je gaat vertellen en wat er allemaal in beeld moet komen. Beslis je om het filmpje in shots op te delen, zorg er dan voor dat je niet steeds hetzelfde kader gebruikt, wissel eens van close-up naar een ruimer shot. Of film genoeg andere beelden zodat je die in de montage kan gebruiken wanneer een overgang in beeld niet zo mooi is. (Die beelden noemen we inserts, maar ook daarover gaan we het later uitgebreider hebben)

Met deze tips kan iedereen die een beetje creatief en technisch is aangelegd al grote stappen zetten om relatief goedkoop goede video's te maken. En als je met vragen zit of je wil toch een video op professioneel niveau, aarzel dan niet om me te contacteren! :-)

Volgende keer gaan we het hebben over die andere schakel in de filmcrew: de klankman.