Social media en video's (2/3)

Het is alweer een tijdje geleden. Maar ik heb net een project afgerond voor een nieuwe klant die me had gevonden via mijn blog. Iets wat ik nooit verwacht had, maar wat dus echt wel de moeite blijkt te zijn.

Daarom vandaag deel 2: audio.

Zelfs zonder al te grote budgetten is audio zeer belangrijk. De doorsnee kijker is heel vergevingsgezind voor slechte beeldkwaliteit. We kijken op verschrikkelijk kleine gsm's naar heel slecht gefilmde clips, weinig mensen hebben daar een probleem mee. Maar slechte audio wordt heel snel irritant.

Een goede geluidsman in je crew helpt hier natuurlijk bij, maar is niet goedkoop. Daarom volgende truukjes om de kwaliteit van je geluid te verbeteren.

- Film op rustige plaatsen: Een interview naast een autosnelweg is zelfs voor de meest doorwinterde geluidsman onmogelijk om goed te krijgen. Kies dus de plekken waar je gaat filmen dus ook in functie van het geluid en niet enkel qua beeld.

- Opgesloten is ook niet goed: De reflex die veel mensen dan hebben, is dat ze op zoek gaan naar een bezemkast of klein bureau om daar op te nemen. De kans dat je klank daar heel dof en raar gaat klinken is waar veel groter. Een tussenvorm is dus het beste.

- Gebruik een koptelefoon: Als je kan - en de meeste camera's en gsm's tegenwoordig kunnen dit - gebruik dan een koptelefoon tijdens het filmen. Je hoort dan exact wat er wordt opgenomen, je kan beslissen of het geroezemoes op de achtergrond leuk is om de sfeer weer te geven, of dat het te luid is en dat je beter een andere plek zoekt. Soms raak je per ongeluk ook de microfoon aan, of bij het herpakken van je camera/gsm neemt de microfoon ook die geluiden op, die zaken hoor je direct met een koptelefoon en dan kan je het even opnieuw opnemen. Niks is frusterender dan thuiskomen na een dagfilmen en klank te hebben die niet bruikbaar is.

Er zijn bij dit onderwerp nog duizenden regeltjes te verzinnen. Klank is een heel delicaat maar o zo sterk onderdeel van een audiovisuele productie. Dus let erop en wees er bewust mee bezig! Geluid is voor vele mensen die met klank bezig zijn een echte passie, dus een klankman is zijn geld zeker waard. Maar als het goedkoper moet, let dan vooral wat ik hier vermeld heb. Dan zal het resultaat al veel beter zijn.

Volgende keer over de laatste pion: de monteur. Tot snel.