Thought Leadership

Ik ben drie weken geleden aftermovies gaan draaien voor een conferentie in Amsterdam. 5 dagen Amsterdam, heerlijk!

Spijtig genoeg ben ik in totaal niet meer dan 1 uur uit het hotel en de conferentiezaal geweest. 5 dagen opgesloten in één van de coolste steden op deze wereld. Maar het was de moeite. Ik had zeer leuke collega's en was heel tevreden over het eindresultaat. Alles kan beter, maar met deze werkdruk en deadlines, mogen we trots zijn op wat we gepresteerd hebben.

Los daarvan was de conferentie zelf ook zeer interessant. Zo werd er gesproken over "thought leadership", over hoe het bedrijf (mijn klant) zichzelf als voorloper moest zien in hun sector. Ze wilden het aanspreekpunt - het boegbeeld - zijn van hun sector naar het publiek, de media, de pers en de politiek. Ze wilden met hun expertise de wereld een beter plek maken. We spreken hier over een wereldwijde multinational... en dus in niks te vergelijken met mijn éénmanszaak. Toch kwam het zeer herkenbaar over.

Ik merk ook dat ik vaak opdrachten aanvaard die ik gewoon interessant vind. Soms zelfs zo interessant dat de verloning een bijzaak wordt en dat het werk op zich - het feit dat ik het mag maken - de beloning is. Die menselijke aanpak vind ik zeer belangrijk.

Het gaat zelfs verder dan die enkele opdrachten. Het zit in alles. De eerste twee maanden van mijn zelfstandigheid dacht ik dat ik elke opdracht die ik aangeboden kreeg, zou moeten aanvaarden. Maar hoe trouwer je blijft aan je eigen waarden, hoe beter je werk is. Zo krijg je ook meer visibiliteit bij de klanten die dat ook belangrijk vinden en raakt de bal aan het rollen. Ik heb geleerd om heel duidelijk te peilen bij mijn klanten wat zij willen en hoe het past in wat ik kan maken. Enkel dan creëer je producties die een ziel hebben en dat voel je.

Ik ben nu één jaar bezig als zelfstandig cameraman/regisseur. Ik vind dat ik tot nu toe enkel zaken gedaan heb, waar ik het nut van inzag. Ik zou het ook niet anders kunnen. Als zelfstandige ben je deels je eigen product. Je energie, het werk dat je in een opdracht steekt, bepaalt heel hard het eindresultaat. Als je ergens niet in gelooft, dan zie je dat ook.

Daarom wil ik in 2017 "meer van hetzelfde en waar kan nog beter", zodat ik voor mezelf en voor mijn klanten een echte "thought leader" kan worden.