Een goede voorbereiding is het halve werk.
Als je opnames moet plannen voor je baas of een collega wil je dat hij of zij er op de beelden goed uitziet, knap en intelligent overkomt en een soort van aantrekkingskracht bezit die Hollywood-sterren doet verbleken.
Spijtig genoeg zijn veel corporate video's snel saai, een beetje langdradig en weinig spannend. Maar dat kan je natuurlijk allemaal proberen te vermijden door een goede voorbereiding. Ik wil je graag meer uitleg geven in dit artikel over hoe je je best moet voorbereiden.
1 Het concept.
Het is altijd leuk om een soort van concept in een video te steken, dit moet niet te ludiek zijn, want dan wordt het belachelijk, maar het loont altijd om de koppen bij elkaar te steken en heel kort - bijvoorbeeld een half uurtje maar - even na te denken wat je juist wil bereiken, wie je doorgroep is en wat je wil zeggen. Die doelgerichtheid en die brainstorm gaan ervoor zorgen dat je boodschap veel meer gefocust is. En dus sterker wordt.
2. Het scenario.
Met je concept kan je dan een kort scenario beginnen schrijven. Dit moet niet heel uitgebreid en het moet al zeker geen dialogen bevatten. Maar je schrijft gewoon enkele keywords op. Deze geven je video een richting, een verhaallijn. Let er dus ook altijd op zoals bij een goed verhaal dat er een begin, midden en een einde in je video is. Let daar dus ook op in je scenario. Schets een situatie, leg uit hoe het loopt of wat er mis gaat en kom op het einde met een oplossing. Een begin mag ook niet te lang zijn: je moet jezelf niet per se voorstellen. Dit kan met een titel en je naam in de grafiek op het beeld en dan heb je weer 10 seconden gewonnen. Een verwelkoming hoeft ook niet, ik knip die er altijd af bij mijn klanten, maar als ik mezelf film voor mijn social media of voor een tutorial doe ik ook gewoon mijn mond open en komt er "Dag kijkers" uit. Het is sterker dan mezelf. :-) Maar dus helemaal niet nodig.
3. Call-to-action.
Wat je niet mag vergeten - en dat is eigenlijk je einde - is een goede call-to-action. Zonder een oproep op het einde van de video blijft het gewoon een verhaal zonder dat je kijker weet wat hij of zij moet doen. Zeker bij corporate werkt dit: "Doe volgend jaar mee", "We zijn al volop bezig met het nieuwe boekjaar. Jij toch ook!" of "Wacht niet langer en schrijf je nu in." Maar ook deze moet niet uitgesproken worden en kan perfect in een eindtitel in grafiek geplaatst worden.
4. Location location location.
Laatste punt: de locatie. Deze is hyperbelangrijk. Je wil actie op de achtergrond om te laten zien hoe dynamisch je bedrijf is, je wil toch een stille ruimte om de klank mooi op te kunnen nemen, het is niet de bedoeling dat er veel passage is, want anders lopen er constant mensen door je beeld waardoor de opnames moeten stoppen. Het is geen simpele keuze. Dus denk er al goed over na. En de perfecte locatie op de ene dag is dat misschien niet meer op de andere. Daarom kies ik die meestal op de dag van opnames zelf. Maar het is altijd goed om al eens een plaatsbezoek gedaan te hebben. Zodat je weet hoe de locatie in elkaar zit, of je nog extra materiaal nodig hebt en je met een gerust gemoed aan de opnames kan beginnen.
Met een beetje voorbereiding maak je de opnames zo veel makkelijker en komt je baas nog beter over op video!
Wil je meer info over corporate video's? Aarzel niet om me te contacteren via mathieu.marck@gmail.com.
Yorumlar